donderdag 19 september 2013

Geschiedenis en cultuur

Het is september en dat is te merken ook. Het is heeeel rustig op het eiland. Hotels en restaurants zijn deels gesloten. Nauwelijks toeristen op het eiland en vrienden zijn op vakantie. Dus ja dan gebeurt er niet zo veel. Je werkt, eet en je slaapt en wandelt wat. Waar moet je dan over schrijven op je blog?
Ineens zie je op facebook een filmpje langskomen met de uitleg en geschiedenis over Caribisch Nederland en je hebt het. Laat ik weer eens wat geschiedenis en andere dingen over het eiland schrijven.





Als je eerst even het de link opent en het filmpje kijkt dan weet je dat de BES eilanden (Bonaire, Sint Eustasius en Saba) Caribisch Nederland vormen. Ik ken alleen Saba en ik moet zeggen ze hebben een goed beeld van het eiland gegeven. Grappig om bekende gezichten voorbij te zien komen. Toch mist er natuurlijk ook van alles. Wat ze bijvoorbeeld niet vertellen is dat er vroeger maar een paar families op het eiland waren. Dus heb je iemand die Hassel heet dan weet je nog niets. Dit is de meest voorkomende naam en die familie is dan ook erg groot. Erg veel half broers en zussen en neven en nichten en… nou ja grote families. Zo heb je ook de Johnsons en Livingston. Inmiddels zijn er natuurlijk veel uitbreidingen. ‘Meneer Henk’ verteld verhalen van toen hij net naar het eiland kwam ergens in de jaren 60 of 70. Hij en zijn vrouw werden onthaald als helden, omdat er ‘nieuw bloed’ op het eiland kwam.

Wat je hier verder overal tegen komt zijn graven. Ja het is misschien geen leuk onderwerp maar het is wel waar. Loop je ergens zie je ineens een graf langs de kant van de weg. Natuurlijk heel oud, maar het is er wel. Vroeger werden de mensen bij hun huis begraven. Dus bij alle oude huizen, het zij midden in het dorp of op de berg of achter de bakkerij zijn graven te vinden. Als je een huis koopt zit dat erbij. Je kunt ze laten ruimen, maar dan moet eerst alle familie toestemming geven. En zoals hier boven is te lezen is dat vaak veel familie. Dus veel mensen laten de graven gewoon bij het huis.
Gaan we verder met huizen en het kopen ervan. Er staan hier veel huizen of bedrijven te koop. Huizen zitten in de familie. Overlijd oma gaat het huis naar de familie. Ja en zie het dan maar eens te worden over de verkoop… dus die huizen worden verhuurd. De eigenaren wonen niet op het eiland maar worden bewoont door personen zoals ik. Voor bedrijven is dat dan weer anders. Een aantal bedrijven wordt niet gerund door lokalen, maar door mensen van buitenaf. Na enkele jaren willen ze weer wat anders. Dus een restaurant, hotel of duikschool kopen? Het kan op Saba.

Even terug naar geschiedenis of eerder gezegd cultuur. Heb je in Nederland kantklossen. Hier hebben ze ‘Saba Lace’. Dit is een ‘borduurkunst’ er wordt van alles van gemaakt, van zakdoeken tot kussens en servetten tot tasjes. Het is echt een kunst. Uit een doek worden draden weggehaald en met een andere kleur of dezelfde draden wordt het weer mooi afgewerkt. Zo krijg je allemaal motieven. Zie de foto’s om een beeld te krijgen. Net als kantklossen wordt het voornamelijk door de oudere generatie gedaan. Mijn buurvrouw van 90 is er nog steeds erg bedreven in.
Even kijken wat nog meer. Oh ja het vliegveld bestaat 50 jaar. Dat s toch wat om te vieren. Ondanks de veel te hoge prijzen voor vliegen wordt er gretig gebruik van gemaakt en zijn de vluchten vaak vol. Grappig is wel dat er 3 prijsklassen zijn, maar er is geen verschil in stoel, bagage of wat dan ook. Dus wie het eerst boekt heeft de ‘goedkopere’ vlucht.

Weet zo even geen andere feitjes tevoorschijn te toveren. Ik wilde naar het museum (JA er is een museum) maar die zijn ze aan het opknappen voor het hoogseizoen, dus die heb ik nog niet in volle glorie kunnen bekijken.

Nou tot zo ver geschiedenis en cultuur.

Hiernaast ook een foto van een 'water system'. Grote 'bunker' met daaraan een pomp die het water eerst in een kleinere tank pompt om vervolgens weer door de leiding in het huis te gaan.


Mijn vrienden, de duikinstructeur gaan het eiland helaas verlaten. Maar hij heeft wel hele mooie foto's gemaakt. Deze wil ik ook graag even delen met jullie. Kijk ook even in de diashow. niet veel foto's, maar zeker de moeite waard.
 Peacock flounder

 Squat Anemone Shrimp
                                       
Longsnout Seahorse


1 opmerking:

  1. Wat een leuk verslag, lees het nu, 5,5 jaar na dato. De Saba site van René Caderius, oprichtervan het Dutch Museum, geeft ook altijd goede informatie.

    BeantwoordenVerwijderen